دامداری هوشمند با استفاده از RFID
شناسایی و ردیابی احشام از مسایلی است که در سالهای اخیر توجه ویژهای به آن شده است. در سطح کلان، شاید اصلیترین عامل این مساله شیوع بیماریهایی چون جنون گاوی، تب برفکی و … بوده که در سالهای اخیر موجی از نگرانیها را در بین مردم ایجاد کرده است. این عامل موجب شد تا در ایالات متحده پروژهای ملی برای شناسایی خودکار احشام تعریف شود. بررسیهای انجام شده در چندین پروژه تحقیقاتی نشان داده که در کنار کنترل بیماریها، شناسایی و ردیابی حیوانات میتواند مزایای بسیار دیگری را نیز بوجود آورد که در مجموع موجب بهبود پارامتر فایده/هزینه میشود. مشتریان گوشت حاضرند برای گوشتی که مبدا و مسیر آن تا دست مصرفکننده شفافیت بیشتری دارد، پول بیشتری پرداخت کنند. بر این اساس اروپا، ژاپن، کانادا، استرالیا و نیوزلند به شدت به موضوع ردیابی احشام و گوشت توجه ویژهای نشان دادهاند.
در سطح خُرد، توجه به شناسایی و ردیابی احشام عمدتاً ناشی از منافعی است که میتواند در مراکز تولید و پرورش ایجاد کند. در سالهای اخیر، افزایش رو به رشد تعداد احشام در مراکز پرورش، موجب مشکل شدن نظارت و مدیریت این احشام شده است. روشهای دقیق و موثر مکانیابی و نظارت بر احشام میتواند در ایجاد هماهنگی در برنامهها ، تشریفات واکسیناسیون و آزمونهای تولید مثل منافع زیادی را ایجاد نماید.
استفاده از RFID در شناسایی گاوها در یک گاوداری کمک میکند تا زمان رسیدگی و مراقبت از گاوها از طریق بازرسی و پشتیبانی دقیق آنها کاهش یابد. زمان کوتاهتر بستن گاوها نیز موجب کاهش استرس و افزایش شیر تولیدی شود. همچنین ، اطلاعات برداری از گاوداری راحتتر انجام شده و نیاز به ورود اطلاعات در خاتمه کار و در محل دفتر را برطرف میکند.
نصب آزمایشی یک سیستم شناسایی مبتنی بر RFID در یک گاوداری، در همان ابتدای کار توانست مزیتهای زیر را ایجاد کند:
شرکت آفرینش سیستم های پویا با توجه به نیاز گسترده دامداران به هوشمند سازی دام و دامداری ، اقدام به مشاوره و پیاده سازی سامانه هوشمند دامداری کرده است.اجزای اصلی سامانه دامداری هوشمند را ریدرهای بردبالا (UHF Reader) ، تگ های متصل به گوش دام ، هند هلد (جهت ذخیره و یا جمع آوری اطلاعات هر دام) و نرم افزار تشکیل میدهند.
هنگام اضافه شدن گاو و یا گوسفند به دامداری با استفاده از آچار های مخصوص ،تگ RFID برروی گوش دام پرچ میشود ، باید در نظر داشت که هر تگ RFID شناسه مخصوص و واحدی دارد سپس اطلاعاتی شامل نام ،سابقه دام، جنسیت ، رنگ، زمان تولد و.. ذخیره می شود.
کنترل و نظارت بر شستشوی احشام ، انتقال احشام، عملهای بیمارستانی، تزریقات ، واکسیناسیون، مدیریت گوسالههای ماده، بررسی میزان شیردهی احشام، گردآوری اطلاعات احشام، دستهبندی احشام، انتخاب احشام و لقاح احشام از جمله دیگر کاربردهای RFID در گاوداری ها است که در یک مرکز تولید و پرورش احشام میتواند به شکل موثری بکار رود که در صورت به کارگیری این فناوری انتظار می رود ضمن افزایش قابل توجه کارایی، نیاز به نیروی انسانی کاهش یافته و بهبود چشمگیری در برنامههای منظم تزریقات ، واکسیناسیون و فرایندهای دوشیدن، خشک کردن و … ایجادشود و همواره لیست دقیق و بهنگامی از اطلاعات احشام در دسترس باشد.
همچنین با بکار گیری تگ هایRFID مدیریت مسیر یابی دام سادهتر می شود.در سامانه هوشمند دامداری ، نرم افزار سرور (مرکزی) وجود دارد که با ریدرهای برد بالا و هند هلدها (PDA های جمع آوری اطلاعات دام) در ارتباط است ،این نرم افزار ورود و خروج دام ها را به وسیله ریدر های بردبالای هر مکان کنترل میکند .
کلیه تجهیزات این سیستم ساخت داخل میباشند